Halász Margit Író

1964. október 14-én született a hajdúvárosok egyikében, Vámospércsen. Tízéves koráig egy tanyán, Újléta-Ligeten élt. Az itteni táj, a gyermekkori élmények nagy hatással voltak írói kiteljesedésére. Vámospércsen fejezte be az általános iskolát, majd Debrecenben, a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. 1986-ban szerezett diplomát a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, és abban az évben Budapestre költözött. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán másoddiplomázott 1990-ben. Általános iskolai magyartanár lett, s ebben az évben született meg fia, Márton. 1986-tól általános iskolai magyartanárként dolgozik.

1993-ban mindenféle publikációs háttér nélkül összegyűjtötte addigi novelláit és Egerben, a Független Alkotók Országos Szövetségénél kiadatta Isten tehenei címmel. A könyv illusztrációit Szegedi Katalin készítette. 1998-ban a JAK-füzetek sorozatban jelent meg Forgószél című novelláskötete, mellyel a legjobb négy elsőkötetes szerző közé választották. Ebben az évben az Élet és Irodalom által hirdetett novellapályázat egyik fő díját nyerte el. Tar Sándorról írott irodalmi paródiája a József Attila Kör pályázatán első díjat kapott. Ettől az évtől kezdett el rendszeresen publikálni a legjobb irodalmi lapokban.

1999-ben Móricz-ösztöndíjas, 2000-ben Soros-ösztöndíjas. 2000-ben a pécsi Jelenkor Kiadónál látott napvilágot következő könyve, a Csillagkerti szonáta. 2002-ben a Felhőc Produkció által hirdetett kisfilmíró-pályázaton Bakancs című balladájából írt filmkönyvét első díjjal jutalmazták. 2005-ben a Noran Kiadónál jelent meg Méz és szurok címmel újabb novelláskötete. 2006-ban NKA-ösztöndíjasként írta Gyöngyhomok című regényét. Ugyanebben az évben az Irodalmi Jelen regénypályázatán Éneklő folyó című kisregénye különdíjat kapott, s a következő évben megjelent. 2007-ben a V4-ek nemzetközi irodalmi antológia szerzőjeként negyedmagával Magyarországot képviselhette több európai országban és Egyiptomban. Novelláit több nyelvre lefordították.

2008-ban Almási Tamás rendezésében mutatták be a Márió, a varázsló című elbeszéléséből készült játékfilmet, melynek forgatókönyvét Almási Tamással közösen jegyezik. A film, melynek főszereplője Nyakó Juli és Franco Nero 2009-ben a houstoni WorldFest filmfesztiválon Silver Remy-díjat kapott. Az Ab Ovo Kiadó adta ki Bergengóc balladák című következő kötetét, mely balladák és felnőttmesék gyűjteménye.

2009-ben az Aranyvackor gyerekkönyvíró pályázaton a zsűri dicsérő oklevelét kapta, s ezen felbuzdulva felvázolta egy ifjúsági regény cselekményét. Tervét a MASZRE ösztöndíjjal támogatta. 2011-ben a Geopen Kiadó két könyvét is megjelentette: az újra kiadott Éneklő folyót és a Gyöngyhomok című regényt. Mindkét kötet nagy tetszést aratott mind a közönség, mind a szakma körében. Ezt 2013-ban a Vidróczki-kódex követte, mely a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg. Halász Margit 2014-ben megtisztelő kitüntetésben részesült, szülővárosa, Vámospércs Díszpolgári Oklevelét vehette át. Halász Margit rendszeresen publikál irodalmi lapokban, tárcái napilapokban, magazinokban jelennek meg.

Halász Margitról röviden


Díjai


Könyvei


Filmek, filmforgatókönyvek