Indul a Zöld Tea Íróműhely



2016 SZEPTEMBER 14


Szeptember 15-én csütörtökön este hattól az Eötvös10-ben kezdünk: 

 

A Könyv Guru beszámolója a Zöld Tea Íróműhelyről: 

 

Íróképző műhelyek – Halász Margit 10 jó tanácsa

 2016. május 19. Könyv Guru A mi utcánkA tintásüveggyakorló feladatokHalász Margitírástechnikai tanácsokPetőfi SándorTar SándorZöld Tea íróműhely

Írás közben mindig törekedjünk az egyszerűségre, és ne csináljunk érzelmi kérdést a szövegünkből – foglalhatók össze Halász Margit író tanácsai. A múlt héten a Zöld Tea “irodalmi hobbiműhelyben” jártunk, ahol hetente tucatnyi érdeklődő készít rövid írásokat, és értékeli helyben azokat Halász Margit. A közösségi alkotókör alapító-vezetője kérésünkre 10 pontban foglalta össze, szerinte mire kell különösen is figyelnie a kezdő íróknak. Ezt követően pedig Könyv Guru olvasói a Zöld Tea foglalkozásán elvégzett gyakorlatokat próbálhatják ki maguk is.

* * *

1. Ne nagyregénnyel kezdj, hanem egy féloldalnyi szövegecskével!

2. Ne feledd, hogy a jó írásműnek, miképpen a rovarnak is három része van: eleje, közepe, vége azaz  fej, tor, potroh. Ha ezek közül bármelyiket elveszed, a rovar, azaz az írásod  elromlik, nem működik tovább.

3. Az írásod eszköze a magyar nyelv. Ismerd meg a szabályait, receptjeit! A kőműves sem tesz egy zsák mészhez három zsák cementet, mert rideg lesz a habarcs, nem fog kötni.

4. Az egyszerű dolgokat ne írd bonyolultan, inkább a bonyolultakat egyszerűen.

5. Kérve kérlek, eszedbe ne jusson fogalmazni, mindig csak írj!

6. A türelem rózsás írást terem.

7. Ha lehet, kerüld  az “Ezt az írásomat nagyon imádom/szeretem” kezdetű  mondatokat! Az írás nem érzelmi kérdés. Az írásműved egy produktum, egy termék, ami optimális esetben eladható. A szerelmedet és szeretetedet hagyd a magánéletedre. Engedd át az olvasónak, hogy ő imádja és szeresse, amit csinálsz.

8. Ha húsz jelzővel pingálsz körbe egy karaktert, akkor egészen biztos, hogy bele fog fulladni a festői jelzőidbe, kinyírod szegényt, mielőtt történhetne vele valami izgalmas dolog.

9. A jó olvasónak, mint a rossz ügyfélnek, mindig igaza van.

10. Íróműhelyeket látogatni csak módjával, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.

* * *

Regényt, novellát, verset írt? Olvassa el, hogyan adhatja ki!

Most pedig íme két készségfejlesztő feladat, amellyel a Zöld Tea egyik múltkori műhelyfoglalkozásán résztvevők – köztük Könyv Guru tudósítója is – kipróbálhatták magukat.

  • Bemelegítő ujjgyakorlatként egy verset kellett prózába átírni, méghozzá úgy, hogy egy jellegzetes stílusréteg szavait használja a szerző. A következő stílusrétegek közül lehetett választani: hivatalos, publicisztika, vulgáris, szépirodalmi, szaknyelv, szleng (diák, börtön, ifjúsági), tájnyelv. A feldolgozandó vers pedig szintén választható volt: A nagy hegyi tolvaj (A zsivány felesége) című népballada vagy Petőfi Sándortól a jól ismert A tintásüveg című költemény. Erre az átírásra körülbelül negyed óra, 20 perc állt a résztvevők rendelkezésére.
  • A másik, a “nagy mű” elkészítése, amelyre bő fél órányi idő van. Ehhez az inspirációt Tar Sándor A mi utcánk című szociografikus művének nyitó írása (Vida bácsi) adja. A feladat pedig az, hogy készítsen mindenki egy rövid írást (többes szám első személyben mesélve) “A mi utcánk” vagy “A mi házunk” címmel, amelyben mutasson be egy lakókörnyezetet. Nem az a lényeg, hogy pontosan fel lehessen ismerni a helyszínt, hanem, hogy az olvasó érezze, milyen közegben él az elbeszélő (mutassa be a szagokat, színeket, zajokat, az épület(ek) külsejét, belsejét), jelenjenek meg tipikus karakterek, derüljön ki azok viszonyulása egymáshoz, mutassa be a jellemző konfliktusforrásokat. A legfontosabb, hogy próbáljanak atmoszférát teremteni, melyet következetesen végigvisznek a szövegen. A szociális tér lehet szélsőséges, minél szélsőségesebb, annál hálásabb íróilag.





Köszönöm
a figyelmet!